Fotografie Marjolijn de GraafMaternal Assisted Keizersnede

Maternal Assisted Keizersnede

Door moeder geassisteerde keizersnede (Maternal Assisted C-section) in het WKZ in Utrecht

Het geboorte verhaal van Charlotte

3 januari 2018
Ik ontmoette Jojanneke tijdens een zwangerschapsreportage. En we raakten gezellig aan de praat. Tijdens de bestelsessie die we twee weken later hadden gepland, vertelde ze mij dat ze een door moeder geassisteerde keizersnede zou krijgen. Of althans dat wilde ze graag en ze was bezig dat te regelen. Ik was op dat moment heel brutaal, ik zei tegen haar. Als jij het voor elkaar krijgt om een moeder geassisteerde keizersnede te krijgen, ga ik mee als fotograaf. Zo gezegd zo gedaan en een week voor 3 januari, kreeg ik een telefoontje van Jojanneke, met een heel leuk bericht. “Ik heb het voor elkaar, je mag mee op de OK met de keizersnede. Mits ik niet voor 3 januari op natuurlijke wijze beval”.
Er was een reden dat wij voor dit bericht hier al eens over gesproken hadden, de eerste bevalling die Jojanneke heeft gehad liep na ongeveer 18 uur uit op een spoedkeizersnede, waar vooraf niet duidelijk was, of hun kindje het zou overleven. Je kunt je voorstellen, dat voor deze ouders (waarbij hun eerste kindje het gelukkig wel overleefde) deze nieuwe keizersnede veel oud zeer naar boven haalde. Ze wilden graag dit keer een positieve geboorte-ervaring. Mede voor de verwerking, was een fotoreportage voor hen heel zinvol. De beelden van een geboorte terug kunnen kijken, geeft de geboorte ook een plek.
Zo was het dan 3 januari geworden, de vorige avond stuurde Jojanneke nog een appje:”Het is hier nog rustig, het feest gaat morgen door!” ( Na het eerste telefoontje dat ik mee mocht had ik even een vreugdesprongetje gedaan.). Om half zeven moesten we ons melden op de verlosafdeling. Een team van super lieve personeelsleden wachtte ons daar al op. We werden alle drie uitgebreid geïnstrueerd. Ik kreeg vooraf heel duidelijke instructies waar ik wel en niet mocht staan. Helaas niet ideaal, maar ik ben te gast op de OK en heb mij natuurlijk aan te passen.
Om 9:23 werd Charlotte geboren via een keizersnede, ze werd door haar moeder aangepakt toen haar hoofdje geboren was en kon daarna meteen bij haar moeder liggen en blijven liggen. Een prachtig moment voor mama en papa, want dit hebben zij ruim 3 jaar geleden allemaal moeten missen. Het ruiken aan hun kleine meisje, en vingertjes bekijken, meteen aan de borst, gewoon voor velen van ons, was voor hen heel bijzonder. Charlotte werd op de buik / borst van mama door de kinderarts in de gaten gehouden, maar ze deed het ontzettend goed. En mocht daarom ook blijven liggen.
Nadat de navelstreng was uitgeklopt mocht papa zelf de navelstreng knippen, ook hier: voor velen heel gewoon, maar voor deze papa, op de OK echt heel bijzonder!! Nadat Charlotte gewogen werd, maar liefst 4360 gram, mochten wij naar de uitslaapkamer. En later terug naar de verloskamer. Waar ze nog een paar dagen moesten blijven.
Lieve Jojanneke en Bernard,
Heel veel geluk met jullie prachtige gezin!
Geniet van elkaar!
Liefs Marjolijn
  • Het verhaal van de broertjes van Jessie* en Tess* - Fotografie Marjolijn de Graaf

    […] een goede vriendin van Maaike, ik was bezig met het maken van de newborn reportage van Charlotte (lees ook haar geboorteblog hier). Tijdens deze reportage kwam Maaike ook op bezoek, fijn om elkaar weer even te zien en te spreken. […]